Polední menu

čtvrtek, 0. 0.

Polévka:

Hlavní jídlo:

  • - cena menu: ,-
  • - cena menu: ,-
  • - cena menu: ,-

cena menu od Kč

Další dny...

Jihoměstská cukrárna

Novinky

pondělí, 14. 5.

Napsali o našem pivu a hlavním sládkovi Františku Richterovi v ČTK

 

Pražský pivovarník uvařil pivo tak, jak se vařilo v roce 1560. Vodu z potoka ale použít nemohl

Třináctistupňový speciál "1560" by měl být co nejpodobnější renesanční receptuře. Pivo je z jalovce, soli, divokého nevyšlechtěného chmelu a kvasnic.

Praha - Pivovarník František Richter, který provozuje například pražský Jihoměstský minipivovar nebo Pivovar u Bulovky, navařil třináctistupňový speciál "1560". Měl by být co nejpodobnější renesanční receptuře.

Do svého moku použil jalovec, sůl, divoký nevyšlechtěný chmel a kvasnice, jako základ použil směs ječmene a pšenice včetně klíčků. Zatím průhledného moku vyrobil 40 hektolitrů, plánuje zhruba 80 hektolitrů měsíčně.

Richter se snažil použít ingredience co nejpřesnější skoro 500 let vzdálené minulosti. "Základní ingrediencí musely být ječmen a pšenice," popsal. Zabýval se i například použitím ovsa, jenže ten lepí a znemožnil by tak práci kvasnic, které by měly "zacpané" dýchací ústrojí a pivo by smrdělo po bahnu. Tehdy podle něj pivovarníci ale tyto dnes již známé informace neměli, zkoušeli vařit pivo metodou "pokus omyl".

Běžně dostupný chmel nahradil divokým, který našel u potoka na kraji Prahy v Dubči. Pivo vařil v otevřených kádích, aby také co nejpřesněji napodobil historické reálie. Pivo se vařilo pod nízkým tlakem. Nápoj nakonec kvasil v teplotách kolem tří až čtyř stupňů, zatímco dnes se kvasí kolem nuly.

"Pitelnost je z mého hlediska naopak příjemnější, lidé tehdy nemohli pít přesycená piva," dodal. Vodu do piva nechal týden odstát, aby z ní zmizel aktivní chlór. Vodu z potoka nemohl dle svých slov využít, zakázalo by mu to ministerstvo zemědělství z hygienických důvodů.Nápoj je průhledný, nejde o řídkou kaši, jak se občas o starých pivech traduje. Ta se podle něj používala hlavně ve starověku, od té doby, co se nechávalo alespoň několik hodin odstát, sediment klesal a pivo bylo čiré. Nápoj se zatím bude prodávat v restauraci U Balbínů v pražské Jungmannově ulici a v Jihoměstském pivovaru.

Zkráceno, autor ČTK

úterý, 20. 3.

Vážení hosté Jihoměstského pivovaru,

jelikož dochází k rekonstrukci pivovarské technologie, bude restaurace od 1.4.2018 dočasně uzavřena. O otevření a změnách vás budeme informovat na webových stránkách.

Děkujeme Vám, že jste nám zůstali věrni.

Váš JP.

 

čtvrtek, 3. 11.

MINIPIVOVAR ROKU 2011 – 2. MÍSTO

Jihoměstský pivovar převzal dne 2. listopadu prestižní cenu za 2. místo v kategorii Minipivovar roku 2011, udělovanou Sdružením přátel piva.

Děkujeme Vám všem, kteří nás navštěvujete.

ocenění viz fotogalerie

Jídelní lístek - NOVÝ

 

K našemu pivu

 
  Teplá škvarková placka z naší pekárny  
  Rozpečený preclík z naší pekárny  
  Pražené mandle  
  Pomazánky / paštiky vlastní výroby dle denní nabídky  
1 ks Utopenec s cibulí a feferonkou  
1 ks Nakládaný hermelín s česnekem, cibulí a feferonkou  
1 ks Grilovaný hermelín s česnekem a brusinkami  
100g Tatarák s topinkami a česnekem  
300g Bramborové lupínky krájené na tenké plátky s omáčkou z pečeného česneku a blue chesse omáčkou  

Polévka

 
  Dle denní nabídky  

Hlavní jídla

 
160g Grilovaný losos s krémovým špenátem, granaille   
200g Vepřová panenka se  švestkovou omáčkou, gratinované brambory  
300 g Krkovice na grilu s fazolkami se slaninou, cibulí a česnekem, bagetky  
200 g Řízek z vepřové krkovice, šťouchané brambory  
6ks Kuřecí "V" křídla v pikantní marinádě se sezamem, nakládaná zelenina, sweet chilli dip  
200g Hamburger z hovězího masa s blue cheese omáčkou, okurkou, slaninou, cibulí  rajčetem, steakové hranolky  
600g Vepřová žebra v pikantní rybízové marinádě se zázvorem a medem, s hořčicí, křenem a nakládanou zeleninou  
1 ks Vepřové koleno (cca 1500 g) pomalu pečené v sádle s cibulí, česnekem a bylinkami, podávané s křenem, hořčicí a nakládanou zeleninou  
  Bavorské spätzle se sýrem sypané smaženou cibulkou / s uzeným a zelím  

Saláty

 
  Salát Caesar  
  Řecký salát s feta sýrem, bagetka   
  Malý přílohový salát Coleslaw  

Dezerty

 
  Medovník  
     
Přejeme Vám dobrou chuť.  
  Veškerá gramáž pokrmů z masa je uvedena před tepelnou úpravou.
„Život je moc krátký na to, abychom pili špatné pivo.”