Polední menu

čtvrtek, 0. 0.

Polévka:

Hlavní jídlo:

  • - cena menu: ,-
  • - cena menu: ,-
  • - cena menu: ,-

cena menu od Kč

Další dny...

Jihoměstská cukrárna

Novinky

úterý, 12. 6.

Na zahrádce na čepu

Jihoměšťan 11 - 0,5l/29,-

Světlý ležák 12 - 0,5l/29,-

UrBier 1560 - renesanční pivo - 0,5l/39,-

Brown Ale 14 - svrchně kvašené pivo - 0,5l/43,-

 

pondělí, 14. 5.

Napsali o našem pivu a hlavním sládkovi Františku Richterovi v ČTK

 

Pražský pivovarník uvařil pivo tak, jak se vařilo v roce 1560. Vodu z potoka ale použít nemohl

Třináctistupňový speciál "1560" by měl být co nejpodobnější renesanční receptuře. Pivo je z jalovce, soli, divokého nevyšlechtěného chmelu a kvasnic.

Praha - Pivovarník František Richter, který provozuje například pražský Jihoměstský minipivovar nebo Pivovar u Bulovky, navařil třináctistupňový speciál "1560". Měl by být co nejpodobnější renesanční receptuře.

Do svého moku použil jalovec, sůl, divoký nevyšlechtěný chmel a kvasnice, jako základ použil směs ječmene a pšenice včetně klíčků. Zatím průhledného moku vyrobil 40 hektolitrů, plánuje zhruba 80 hektolitrů měsíčně.

Richter se snažil použít ingredience co nejpřesnější skoro 500 let vzdálené minulosti. "Základní ingrediencí musely být ječmen a pšenice," popsal. Zabýval se i například použitím ovsa, jenže ten lepí a znemožnil by tak práci kvasnic, které by měly "zacpané" dýchací ústrojí a pivo by smrdělo po bahnu. Tehdy podle něj pivovarníci ale tyto dnes již známé informace neměli, zkoušeli vařit pivo metodou "pokus omyl".

Běžně dostupný chmel nahradil divokým, který našel u potoka na kraji Prahy v Dubči. Pivo vařil v otevřených kádích, aby také co nejpřesněji napodobil historické reálie. Pivo se vařilo pod nízkým tlakem. Nápoj nakonec kvasil v teplotách kolem tří až čtyř stupňů, zatímco dnes se kvasí kolem nuly.

"Pitelnost je z mého hlediska naopak příjemnější, lidé tehdy nemohli pít přesycená piva," dodal. Vodu do piva nechal týden odstát, aby z ní zmizel aktivní chlór. Vodu z potoka nemohl dle svých slov využít, zakázalo by mu to ministerstvo zemědělství z hygienických důvodů.Nápoj je průhledný, nejde o řídkou kaši, jak se občas o starých pivech traduje. Ta se podle něj používala hlavně ve starověku, od té doby, co se nechávalo alespoň několik hodin odstát, sediment klesal a pivo bylo čiré. Nápoj se zatím bude prodávat v restauraci U Balbínů v pražské Jungmannově ulici a v Jihoměstském pivovaru.

Zkráceno, autor ČTK

úterý, 20. 3.

Vážení hosté Jihoměstského pivovaru,

jelikož dochází k rekonstrukci pivovarské technologie, bude restaurace od 1.4.2018 dočasně uzavřena. O otevření a změnách vás budeme informovat na webových stránkách.

Děkujeme Vám, že jste nám zůstali věrni.

Váš JP.

 

Kontakty

Jihoměstský pivovar, s.r.o.

Podjavorinské 1602/11

149 00  Praha 4, Chodov

IČ: 284 48 677

DIČ: CZ28448677

Zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 142276

Tržba je evidována podle zákona v běžném režimu.

tel.: +420 222 352 242 (rezervace, restaurace)

e-mail: jihomestskypivovar@seznam.cz

Provozní doba restaurace

Pondělí  
Úterý  
Středa  
Čtvrtek  
Pátek  
Sobota  
Neděle  

 

 

„Život je moc krátký na to, abychom pili špatné pivo.”