Novinky

úterý, 10. 7.

Na čepu

Jihoměšťan 11 - 0,5l/29,-

Světlý ležák 12 - 0,5l/29,-

Pale Ale 11 - svrchně kvašené světlé pivo - 0,5l/38,-

Brown Ale 14 - svrchně kvašený speciál - 0,5l/43,-

UrBier 1560 - řemeslné pivo vařené dle renesanční receptury - 0,5/39,- (pivo čepované samospádem, pouze soudek denně)

Světlý speciál 14 - spodně kvašený světlý speciál - 0,5/34,-

Weissbier 12 - pšeničné pivo - 0,5/42,,-

Prežský Weiss - pšeničné pivo s příchutí lesních malin

 

 

pondělí, 14. 5.

Napsali o našem pivu a hlavním sládkovi Františku Richterovi v ČTK

 

Pražský pivovarník uvařil pivo tak, jak se vařilo v roce 1560. Vodu z potoka ale použít nemohl

Třináctistupňový speciál "1560" by měl být co nejpodobnější renesanční receptuře. Pivo je z jalovce, soli, divokého nevyšlechtěného chmelu a kvasnic.

Praha - Pivovarník František Richter, který provozuje například pražský Jihoměstský minipivovar nebo Pivovar u Bulovky, navařil třináctistupňový speciál "1560". Měl by být co nejpodobnější renesanční receptuře.

Do svého moku použil jalovec, sůl, divoký nevyšlechtěný chmel a kvasnice, jako základ použil směs ječmene a pšenice včetně klíčků. Zatím průhledného moku vyrobil 40 hektolitrů, plánuje zhruba 80 hektolitrů měsíčně.

Richter se snažil použít ingredience co nejpřesnější skoro 500 let vzdálené minulosti. "Základní ingrediencí musely být ječmen a pšenice," popsal. Zabýval se i například použitím ovsa, jenže ten lepí a znemožnil by tak práci kvasnic, které by měly "zacpané" dýchací ústrojí a pivo by smrdělo po bahnu. Tehdy podle něj pivovarníci ale tyto dnes již známé informace neměli, zkoušeli vařit pivo metodou "pokus omyl".

Běžně dostupný chmel nahradil divokým, který našel u potoka na kraji Prahy v Dubči. Pivo vařil v otevřených kádích, aby také co nejpřesněji napodobil historické reálie. Pivo se vařilo pod nízkým tlakem. Nápoj nakonec kvasil v teplotách kolem tří až čtyř stupňů, zatímco dnes se kvasí kolem nuly.

"Pitelnost je z mého hlediska naopak příjemnější, lidé tehdy nemohli pít přesycená piva," dodal. Vodu do piva nechal týden odstát, aby z ní zmizel aktivní chlór. Vodu z potoka nemohl dle svých slov využít, zakázalo by mu to ministerstvo zemědělství z hygienických důvodů.Nápoj je průhledný, nejde o řídkou kaši, jak se občas o starých pivech traduje. Ta se podle něj používala hlavně ve starověku, od té doby, co se nechávalo alespoň několik hodin odstát, sediment klesal a pivo bylo čiré. Nápoj se zatím bude prodávat v restauraci U Balbínů v pražské Jungmannově ulici a v Jihoměstském pivovaru.

Zkráceno, autor ČTK

úterý, 20. 3.

Vážení hosté Jihoměstského pivovaru,

jelikož dochází k rekonstrukci pivovarské technologie, bude restaurace od 1.4.2018 dočasně uzavřena. O otevření a změnách vás budeme informovat na webových stránkách.

Děkujeme Vám, že jste nám zůstali věrni.

Váš JP.

 

Nápojový lístek

Vinný list

Rulandské šedé 0,2l  
Modrý portugal 0,2l  
Lambrusco Bianco, Rosso 0,2l  

Jakostní bílá a červená vína - moravská zemská vína z vinných sklepů Hrabal

   
Veltlínské zelené 0,75l  
Ryzlink rýnský 0,75l  
Cabernet Moravia 0,75l  

Přívlastková vína a barrique

   
Muškát moravský - pozdní sběr, bílé víno z vinařství Černý, Valtice 0,75l  
Ryzlink rýnský - pozdní sběr, bílé víno z vinných sklepů Hrabal řady Pelvins 0,75l  
Zweigeltrebe - pozdní sběr, červené víno z vinných sklepů Hrabal řady Pelvins 0,75l  

Nealkoholické nápoje

Birell svetlý/polotmavý 0,5l  
Malinovka - točená    
Mattoni perlivá 0,33l  
Bonaqua jemně perlivá/neperlivá 0,3l  
Coca Cola/light 0,33l  
Fanta, Sprite, Tonic 0,33l  
Red Bull - plech 0,25l  
Cappy 0,25l  
   
Káva - 100% Arabica    
Espresso    
Espresso Lungo    
Cappuccino    
Čaj - Eilles Tee    
Čaj různé druhy    

Aperitivy

   
Martini Bianco    

Whisky                                       

Tullamore Dew    
Jack Daniel´s    
Jack Daniel´s Honey    
Likéry a jiné    
Berentzen Saurer Apfel    
Tuzemský Božkov    
Peprmint    
Griotka    
Becherovka    
Fernet Stock    
Fernet Citrus Stock    
Jägermeister    
Rum     
Captain Morgan Spiced    
Malteco 10Y    
Diplomatico reserva    
Zacapa 23Y    
Gin, Tequila a Vodka    
Beefeater    
El Jimador blanco    
Russian standard    
Pálenky    
Slivovice Fleret    
Hruškovice Fleret s hruštičkou    
Žufánek    
Slivovica z dubového sudu    
Ořechovka    
Višňovka    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Život je moc krátký na to, abychom pili špatné pivo.”