Polední menu

čtvrtek, 23. 11.

Polévka:

  • Dršťková

Hlavní jídlo:

  • Hovězí maso na česneku, špenát, bramborový knedlík - cena menu: 115,-
  • Kuřecí steak supreme špikovaný sušeným rajčetem, šťouchaný brambor - cena menu: 109,-
  • Zeleninový salát s grilovaným hermelínem v papilotě - cena menu: 105,-

cena menu od 105 Kč

Další dny...

Jihoměstská cukrárna

Novinky

pátek, 24. 11.

Pátek 24.11

Z důvodu soukromé akce, bude restaurace otevřena pouze do 14.00.

Děkujeme za pochopení.

pondělí, 20. 11.

Právě čepujeme:

Jihoměšťan 11- nefiltrované pivo, pivo Jižního Města

Světlý ležák 12 - tradičnísvětlý český ležák

Weissbier 13 - světlé svrchně kvašené, nefiltrované pšeničné pivo

Světlý speciál 14

Tmavý speciál 14 - nefiltrované tmavé pivo 

 

 

 

 

 

 

čtvrtek, 3. 11.

MINIPIVOVAR ROKU 2011 – 2. MÍSTO

Jihoměstský pivovar převzal dne 2. listopadu prestižní cenu za 2. místo v kategorii Minipivovar roku 2011, udělovanou Sdružením přátel piva.

Děkujeme Vám všem, kteří nás navštěvujete.

ocenění viz fotogalerie

Pivní list


 

Jihoměšťan 11° - polotmavý ležák 0,5 l 35,-
  0,3 l 25,-
Ležák světlý 12° 0,5 l 35,-
  0,3 l 25,-
Tmavý speciál 14° 0,5 l 39,-
  0,3 l 29,-
Weissbier 13° - světlé, svrchně kvašené pšeničné pivo 0,5 l 42,-
Řezané 0,5 l 37,-
(Světlý ležák 12° a Tmavý speciál 14°) 0,3 l 27,-

Pivní speciality

   
Pražský Weisse - pšeničné pivo s příchutí lesních malin 0,3l 32,-

Včechna piva jsou vařena podle zákona "Reinheitsgebot", nejsou filtrována, pasterována ani chemicky upravená.


Jihoměšťan - 11,6 hm. % EPM, alkohol 4,5 % obj.

Spodně kvašené pivo vyvážené hořko-sladké chuti s lehkou příchutí praženého sladu a čistě jantarové barvy. Pevná, smetanová pěná a zakulacená chuť je charakteristická pro tento druh piva.
Teplota podáváni je 6 - 8°C.

Ležák - Český typ - 12,3 hm. % EPM, alkohol 5,0% obj.

Pivo klasicky spodně kvašené v otevřených kádích s lehkou sladovou chutí a chmelovou vůní. Zanechává nahořklou chuť na patře a vyzývá k dalšímu napití. Barva sytě slámová.
Teplota podávání je 6 - 8 °C.

Jihoměstský Hefeweißbier - 13 hm. % EPM, alkohol 4,8% obj.

Toto pivo je klasickým zástupcem z „bavorské rodiny Weißbier‘‘.
Jemná ovocná chuť s nádechem citrusových plodů, zeleného jablka až do nezralé broskve s lehounkým chmelovým přívlastkem a kvasnicovou plností. Je vyráběn z originálních bavorských svrchních kvasnic a vařen podle starobavorského receptu. Barva je klasicky slámově žlutá, kalná s přídavkem kvasnic.
Teplota podávání je 6 – 8°C.

Tmavý speciál - Český typ 14 hm. % EPM, alkohol 5,8% obj.

Tmavé, spodně kvašené pivo s příjemnou, vyváženou hořko-sladovou chutí a se stopami karamelového a praženého sladu. Barva s příměsí červených tónů.
Teplota podávání je 6 - 9 °C.


Weissbier je ČESKÉ PIVO, já to vím!

Je mnoho omylů na světě, třeba jako, že doutníky se formují na stehnech sličných Kubánek, rum je z Božkova, nudle z Itálie, Hitler a Mozart byli Němci, Kolumbus někdy viděl Ameriku a pan Jelcin byl dobrý tanečník, hmmm, je to trochu jinak. Někdo klame tělem a někdo zase myšlenkou.

Jedním z těchto omylů je, že Weissbier, pšeničné pivo, je bavorský vynález.

Do 16. století se v Bavorsku oproti tehdejšímu německému severu pilo převážně víno! Výstav piva byl z hlediska ekonomického v tehdejším Bavorsku zcela zanedbatelný.

Vařilo se jen tmavé, podobné tomu dnešnímu, a také jen z ječmene. Pšeničný Weissbier byl tehdy v zemi bavorské neznámý. První zmínky o jeho existenci se objevily v Bavorech v oblasti mezi městy Straubing a Cham, patřící tenkrát knížectví Kurpfalz (dnes Bayern, v bezprostřední blízkosti České hranice), kde se v rámci soudních sporů kolem roku 1480 objevila správa o výčepu českých piv. Později, v období mezi léty 1585 až 1600, se objevily první městské pivovary, které vařily pšeničná piva podle českého vzoru. V sousedním knížectví bavorském, kde už bylo v této době osvěžující pšeničné pivo také proslaveno, se mohl Weissbier čepovat jen za předpokladu, že to pán dovolil. Toto povolení měly v tom čase jen dvě rodiny (rodina Degenberger ze Schwerzach – Bavorský les - a rodina Schwarzenberger z Winzer na Dunaji). Když roku 1602 vymřela rodina Degenberger, přešlo ,,Právo várečné,, z důvodů dědické smlouvy i s celým jměním a pivovarem do rukou rodiny Wittelsbacher.

Aristokraté, to se rozumí.

Šest týdnů po smrti posledního z rodu Degenberger povolal Bavorský kníže Maximilian I. pivovarského správce, aby poreferoval pánu o možnostech, které by ho mohly obohatit. Jednoduché, že ano? Správce loboval za svou věc excelentně, to se musí nechat, protože po jeho návštěvě se objevil protokol o tom, že se pivo tohoto druhu počne vařiti na náklady a také s výdělkem pro pana knížete. Od té doby se bere den první, měsíce srpna, roku 1602hého  jako zrod weissbierového pivovarnictví v Bavorech a zároveň jako základ vítězného tažení proti pivu běžného typu!

Dnes je pšeničný Weissbier zastoupen na bavorském trhu vice než z jedné třetiny a jeho obliba stále roste.  

 Co z toho plyne? No že české pšeničné pivo Weissbier mělo vliv na vývoj středoevropských dějin stejně jako naše proslulé defenestrace, které vyvolaly spoustu nepříjemností, jako třeba známou Třicetiletou válku, ale radost z toho, že se Bavoři z našeho vynálezu tak radují, uhladí všechny pomačkané myšlenky na dějiny i na to, že si dnes musíme jen s přemlouváním zvykat na tento nádherný a chutný nápoj!

A je to!

Ze zkušenosti a dějin čerpal František Richter, z boží vůle Weissbierový píč.


 

Jak by mělo vypadat a chutnat pivo Weissbier?

Barva tohoto piva je od světlé, slámové až do tmavé, černé. Světlá barva je převažující.

Weissbier je pivo svrchně kvašené a to bez výjimky! (tzn., že se nesmí vyrábět za pomoci kmene spodních kvasnic)

Sypání: pšeničný slad nebo směs pšeničných a ječných sladů.

Nejčastější a charakteristické chuti jsou: banánová, hřebíčková, citrusová, lesní plody.

Recenze: silně nasyceno CO2, plný říz.

Chmeleno: slabší, aromatické sorty chmele, slabě hořký dozvuk

„Život je moc krátký na to, abychom pili špatné pivo.”